Ako rozoznať kancelárske kreslo alebo stoličku z Ázie

Dnes sa pokúsim poukázať na vlastnosti a parametre stoličiek a kresiel ktoré sú dovážané z Číny a ako ich odlíšiť v širokej ponuke produktov rôznych výrobcov.

Úvodom treba upozorniť na fakt, že takmer každý jeden výrobca používa komponenty ktoré sú z Číny, alebo z Ázie ako takej. Je potom už na samotnom výrobcovi aké kontakty má v danej krajine výroby, akú tam má kontrolu, aké zmluvy atď a od toho sa odvíja aj kvalita týchto komponentov. O komponentoch píšem preto, lebo stoličky sa vozia po jednotlivých častiach a kompletujú sa v Európe do krabíc. Je skôr výnimkou keď v krabici je zabalené kompletná stolička alebo kreslo. Ide o čisto finančnú záležitosť, aby sa za vysoké náklady prepravy v kontajneroch neprevážal vzduch, ale aby bolo čo najviac využité zaplatené miesto.

Apriori hovoriť, že všetko čo je z Ázie je nekvalitné a lacné, nie je najsprávnejší postoj. Aj tu sa nájdu firmy, ktoré vyrábajú kvalitné výrobky. Z mojich skúseností môžem povedať  pár poznatkov za posledné roky ktoré som zaregistroval : 1. ceny produktov európskych výrobcov klesali hlavne vďaka používaniu komponentov z Ázie 2. kvalita produktov európskych výrobcov využívajúcich komponenty z Ázie klesla (problémové piesty, nekvalitné plastové kríže atď. – viac reklamácií) 3. zákazníci v európe tlačili a tlačia na výrobcov, aby zvýšili kvalitu a tí tlačia na ázijské firmy a kvalita sa tým pádom zvyšuje, čo je samozrejme pozitívne hlavne pre zákazníka, ktorý dostane za menej peňazí rovnako kvalitný produkt. Horšie je to však pre zamestnancov európskych výrobcov komponentov, ktorým klesajú objednávky na ich produkty.

Kožené kreslo z pravej kože, s kovovým krížom za 100 EUR! Bez toho aby som kreslo videl, viem povedať, že takéto kreslo v EU vyrobené nebolo. Dôvod : ak ide o kreslo, na jeho výrobu treba minimálne 2,5m2 kože. Kvalitná koža stojí okolo 20 EUR / 1m2. Čiže iba za kožu by som dal 50% ceny kresla a to nerátam kolieska, kríž kovový, piest, mechanika, kovová kostra a plastové doplnky ako podrúčky atď. Do toho treba zarátať prácu zamestnanca, zisk výrobcu, zisk predajcu atď. Takže cena kresla vyrobeného v EU by bola okolo 300 EUR. V akcii ho môžu ponúkať za 200 EUR. Otázkou je ako zákazník dokáže z obrázku na internete určiť či ide o kreslo z EU alebo z Číny. Prvé čo si môžete všimnúť je ponuka farebných prevedení. 80-90% dovezených kresiel a stoličiek z Ázie sa ponúka iba v jednej farbe. Prečo ? Lebo je pre dovozcu jednoduchšie doviezť 500ks sedákov a operadiel v čiernej koži ako by mal riešiť dovoz rôznych farieb. Ak by chcel stoličku ponúkať v 5 farbách, tak buď by znížil počet kusov v každej koži na 100, alebo by 4-násobne navýšil počet dovezených kresiel, čo je nereálne z ekonomického hľadiska. Výhodou je to, že poväčšine sú skladom a dodanie je do 3-5 dní. Takže lacno a rýchlo dostanete kreslo. Pre tých 10-20% (ktoré majú v ponuke viac farebných modifikácií) môže platiť jedna nemilá vec, a to je tá, že ak si vyberiete farbu ktorá nie je skladom, dodací termín je okolo 2-3 mesiacov (kým príde ďalšia loď z Ázie). Komponenty : keďže produkty z Ázie sú lacné, používajú sa aj čo najlacnejšie komponenty. Iba na máloktorom produkte z Ázie  nájdete napríklad kvalitnú mechaniku (ako je na kresle Linea Steel). Takmer vo všetkých prípadom ide o základný model hojdacej mechaniky (ako je na obrázku na kresle Miami).

komfortné kancelárske kreslo Linea Steel v super akciovej cene, čalúnené kožou SP, kovový chrómovaný kríž, kvalitná mechanika Multiblok

kreslo Linea Steel – kvalitná mechanika Multiblock

kancelárske kreslo Miami - kancelárské kreslo, vysoké operadlo, hojdací mechanizmus s aretáciou a nastaviteľnou silou protiváhy, oceľové područky s čalúnením, oceľová chromová báza, nosnosť 120 kg. farebné prevedenie sivo / čierna.

kancelárske kreslo Miami – základný hojdací mechanizmus s aretáciou v základnej polohe

 

 

 

 

 

 

 

 

Termín dodania : ak predajca ponúka dodanie do 3-5 dní, buď ide o veľkého predajcu ktorý si dal vyrobiť v EU a naskladnil na sklad kreslá a stoličky (ktoré veľmi dobre predáva), alebo čo je pravdepodobnejšie, ide o naskladnené produkty z Ázie. Z vlastnej skúsenosti viem, že väčšina výrobcov v EU má dodací termín na výrobu stoličky alebo kresla zhruba 3-4 týždne. Je to vcelku logické ak si uvedomíme, že EU výrobcovia ponúkajú mnoho variácií svojho produktu a nie je možné mať všetko pred-pripravené skladom. Ako príklad môžem uviesť napríklad kancelársku stoličku Noneto Una 100, ktorá je dostupná v takmer 78.000 ! variantách.

kancelárska stolička Noneto Una 100 - klasická kancelárska stolička, ktorá sa vyznačuje svojou jednoduchou konštrukciou a moderným dynamickým dizajnom. Spoločným znakom rady Noneto je subtilné tvarované operadlo, ktorý vďaka svojím ergonomickým vlastnostiam vyzdvihuje celú radu medzi najpohodlnejšie stoličky. Týmito vlastnosťami a prijateľnou cenou sa stoličky Noneto hodia do bežných moderných kancelárií a rokovacích miestností s požiadavkou kvalitného sedenia.

kancelárska stolička Noneto Una 100 – klasická kancelárska stolička, ktorá sa vyznačuje svojou jednoduchou konštrukciou a moderným dynamickým dizajnom.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

216 849 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress