Elektronický kontraktačný systém po Slovensky, alias ako fungujú výberové konania.

Pokúsim sa pár slovami poukázať na výberové konania na Slovensku.

Dnes končí lehota na predkladanie ponúk v aukcii č. Z20151467 na 26ks „Záťažové ergonomické kreslo pre nepretržité prevádzky“, viď. https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/1831.

Táto elektronická aukcia ma zaujala, pretože v ponuke tieto kreslá máme a chceli sme sa jej zúčastniť. Žiaľ narazili sme na problémy na ktoré mi nedali odpoveď ani správcovia systému EKS, ministerstvo vnútra a ani dozorný orgán UVO. Poďme k veci.

Obstarávateľ požaduje záťažové ergonomické kreslo, viď obrázok ktorý k obstarávaniu priložil. Predpokladajme že ide o kreslo Sonata od firmy NS (predpokladám to preto, že rozmery a obrázok sedia). Táto firma má v ponuke niekoľko variánt kresla Sonata, no na 24 hodinové sedenie sú určené iba dve varianty a to varianta 1 : Sonata 24/7 HRU MPD165 (s pevným podhlavníkom) a varianta 2 :  Sonata 24/7 HRUA MPD 165 (nastavovateľný podhlavník).

záťažové kreslo Sonata

obstarávateľ požaduje takéto kreslo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V technickom popise sa uvádza, aké parametre má kreslo spĺňať a tu je problém s ktorým si neviem celkom rady, viď obrázok nižšie. Podľa technických parametrov ako sú celková výška, výška sedu, šírka sedáku a hĺbka sedáku sa jedná o variantu 3 :  Sonata Lux HRUA MPD 170 (s nastavovateľným podhlavníkom), ktorý však rozhodne nespĺňa požiadavky na záťažové kreslo určené na 24 hodinové sedenie.  Nie len že na to nemá mechaniku, ale ani poťah nezodpovedá odolnosti na 24 hodinové sedenie, no a samozrejme ani výrobca ho na 24 hodinové sedenie nedoporučuje. O Ateste ani nehovorím. No ale poďme ďalej. V slovnom popise technickej špecifikácie sa uvádza, že kreslo má byť bez opierky hlavy (podhlavníka). Výrobca však model kresla Sonata bez podhlavníka nevyrába, takže môžeme predpokladať že obstarávateľ má na mysli kreslo varianta 4 a to Sonata LUX HRU MPD170, ktorý má pevnú hlavovú opierku, ktorá je súčasťou chrbtovej opierky a tak s privretím oka to môžeme považovať, že je to kreslo bez podhlavníka.

technicka specifikacia

 

 

 

 

 

 

 

 

Obstarávateľ zároveň požaduje dodať kreslá v cene 250 EUR bez DPH, čo je veľmi neštandardné, pretože už dopredu požaduje cenu, ktorá je výrazne nižšia ako v cenníku výrobcu , viď priložený súbor v .pdf  Záťažové kreslo sa ponúka v cene 496 EUR bez DPH (s pevným podhlavníkom) alebo 542 EUR bez DPH (s polohovateľným podhlavníkom). Z cenovej ponuky tak je zrejmé, že nie je možné predať záťažové kreslo obstarávateľovi, už iba na základe nezmyselnej ceny, nehovoriac o tom, že vlastne podľa parametrov obstarávateľ záťažové kreslo ani nechce. Aké mám možnosti :

1. budem sa tváriť ako Váhostav. Pôjdem do výberového konania, pri ktorom už dopredu viem, že nie je splniteľné či je to z dôvodu toho že nedodržím podmienky obstarávania na predmet záťažového kresla pre 24 hodinové sedenie (ponúknuté kreslo totiž nemôže spĺňať všetky požiadavky), alebo ho ponúknem, avšak dopredu viem že výrobcovi nezaplatím, lebo obstarávateľ mi dá iba polovicu reálnej ceny.

2. pôjdem do ponuky s variantou č.4 ktorá síce nespĺňa požadované rozmery a ani nie je určené na 24 hodinové sedenie (i keď tak vyzerá) a budem dúfať že obstarávateľ si to nevšimne. S cenou v tomto prípade nie je problém. Problém by bol, ak by si to obstarávateľ všimol a požadoval po mne aby som mu dodal kreslá ktoré chcel. V tom prípade by som musel odstúpiť od zmluvy – i keď ešte neviem aký by som našiel na to dôvod, lebo v podmienkach EKS sa o takejto situlácii nepíše.  Žiaľ to spôsobí, že obstarávateľ ohodnotí negatívne našu firmu a pravdepodobným dôsledkom bude to, že na určité obdobie sa nebudem môcť uchádzať o ďalšie ponuky.

Ešte uvediem na obranu EKS (elektronického kontraktačného systému), že skôr ako sa požiadavka na obstarávanie zverejní, je určitú dobu (povedzme 2-3 dni) v karanténe, kde sa dá pripomienkovať. Aby som bol korektný, pri kreslách som to nevedel a tak som to nepripomienkoval, avšak pri ďalšom výberovom konaní som to urobil. Výsledok ? Žiadny. Hovorím o výberovom konaní na „Kreslá kancelárske otočné, stoličky kancelárske“, vedené pod číslom Z20151792, viď. https://portal.eks.sk/SpravaZakaziek/Zakazky/Detail/2156

Obstarávateľ požaduje v cene 120 EUR s DPH kancelársku stoličku alebo kreslo. Priložil aj ilustračný obrázok ako by asi kreslo malo vyzerať.

niceday

 

 

 

 

 

 

 

 

Toto kreslo má v ponuke viac dodávateľov pod rôznym názvom, napríklad Niceday, Paris atď. viď https://www.officedepot.sk/a/sku/business%2FKancelarske-kreslo-Niceday-Hudson-cerne-kuze/pr=QQ6&id=5311107/ Nejdem sa teraz zmieňovať o tom že sám predajca nevie či má hojdaciu alebo synchrónnu mechaniku, kedže uvádza pri kresle obe. V zásade ide o kreslo z Ázie, s najlacnejšou hojdacou mechanikou na trhu, aretovateľnou v jednej a to základnej polohe. K mechanike poviem iba toľko, že má jednu páčku – čo je dôležité (k tomu sa ešte dostanem). Nastavuje sa ňou výška sedu a aretácia operadla v jednej polohe.

technice parametre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čo sa týka technického popisu, dá sa povedať že je prinajmenšom nepresný v porovnaní s fotkou. Napr. obstrávateľ požaduje nosnosť min. 130kg, pričom kreslo na obrázku má iba 110 kg, obstarávateľ chce synchrónnu mechaniku aretovateľnú v 3 polohách, avšak kreslo na obrázku má hojdaciu mechaniku, obstarávateľ chce látku, no kreslo je v koži atď. Myslím, že na základe uvedeného môžem povedať, že to čo je na fotke obstarávateľ nechce. Rozmery by teoreticky mohli sedieť kedže sú uvedené v rozsahu od-do.  Takže obstarávateľ je určite žena, síce nevie čo chce, ale chce to ! Zaujímavé je že v technickej špecifikácii sa píše o množstve 15ks pri kreslách, no o pár riadkov nižšie obstarávateľ píše aké parametre má spĺňať kancelárska stolička. Akú kancelársku stoličku majú na mysli neviem, lebo nie je fotka (to by až tak nevadilo) a ani počet kusov (to už vadí). Ale pokračujme ďalej v detailoch, ktoré sú najzaujímavejšie, lebo tých nezmyslov je tu toľko že by som o tom mohol písať ešte 3 hodiny a mám aj inú prácu. Zaujali ma tieto dve požiadavky obstarávateľa :

1. ovládanie výšky, hĺbky a sklonu v jednej páčke.

2. samostatné nastavovanie sklonu sedáka

Takéto parametre spĺňa napr. stolička Sirius Q24 ktorú máme v ponuke. Určite si všimnete aspoň jeden rozdiel medzi kreslom na fotke a modelom Sirius Q24, napríklad cenu. Pripadá mi to ako keby niekto prišiel do predajne Trabantov a povedal „chcem Trabant v cene Trabantu, ale s technikou Mercedes-Benz trieda S“. Ako sa teda postaviť k takémuto výberovému konaniu, kde v názve je napísané, že obstarávateľ chce kreslá a stoličky, v technickom popise sa hovorí o stoličkách a kreslách, ale počty kusov nevieme (teda vieme to, že spolu ich má byť 15 ks). Takže ja napr. vysúťažím cenu a keď bude nízka poviem si, že kreslo bude iba 1ks a 14 lacných kancelárskch stoličiek z Ázie, alebo ten pomer zmením ? Čakal som že sa dozviem skôr ako sa vôbec do súťaže prihlásim. Na koniec snáď iba upresním, že keď bolo toto obstarávanie v karanténe, tak som tam napísal pár poznámok aby  obstarávateľ upresnil čo chce. Žiaľ zbytočne.

 

Asi iba čisto náhodou sa stalo to, že obe obstarávania majú byť dodané do Bratislava I v jednom prípade Staré Mesto a v druhom Nové Mesto.

 

Skončím písanie s poznatkom, že keď si chce niekto niečo na Slovensku kúpiť, 100% sa nájde na Slovensku obchodník ktorý mu to zoženie a predá. A to ma teší. I keď je mi ľúto že to nie som ja.

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

216 855 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress