Lamino, Laminát, Dýha, Masív

Pokúsim sa pár slovami popísať základný rozdiel jednotlivých materiálov.

Lamino doska : niekedy tiež označované LDTD. Je to jeden z najpoužívanejších materiálov súčastnosti používaných pri výrobe nábytku a stolov. V porovnaní s dýhou a masívnym drevom je cenovo najvýhodnejší. Lamino doska je vyrobená z drevotrieskovej dosky DTD, ktorá tvorí jadro. DTD doska je polepená (nalisovaná) laminovacím papierom, ktorý je zaliaty (impregnovaný) melamínovou (aminoplastickou tvrdenou) živicou. Povrch lamina môže byť hladký, matný, štrukturovaný, lesklý atď. Povrchová vrstva lamina je odolná voči krátkodobému pôsobeniu vody, zvýšenej teplote  a bežným chemikáliám používaných v domácnostiach. Výhodou lamina je možnosť použitia ľubovoľného dekoru poprípade uni farieb. Hrany laminovaných dosiek sú dostupné v niekoľkých prevedeniach. Jednou z možností je použitie plastových hrán označovaných ako ABS. Ich hrúbka sa pohybuje od 0,5 do 2 mm. ďalšou možnosťou je použitie laminovaných hranovacích pások, atď.

Laminátové dosky : ich výroba je podobná s výrobou lamino dosiek, s tým rozdielom, že namiesto laminovacieho papiera sa použije laminát. Laminát je hrubší a vrstvený materiál. Od kvality laminátu potom rozlišujeme typ laminátovej dosky ako napríklad CPL (stedne tlaký laminát), HPL (vysoko tlaký laminát), Kovolaminát atď. Výhodou laminátových dosiek je vyššia mechanická odolnosť, tepelná odolnosť atď.  ako pri laminovaných doskách. Hrany sú riešené rovnako ako pri laminovanej doske.

Dýha : ide o tenkú vrstvu, ktorá je odrezaná z masívneho dreva. Dýhovaná doska je teda spojenie (zlepenie) jadra (z MDF, DTD atď.) s dýhou. Hrúbka dýhy môže byť od 0,3 do 5 mm. Je to prírodný materiál ktorý vyzerá ako masívne drevo avšak má pár výhod, ako napríklad že sa nekrúti, je lacnejšia ako masívne drevo atď. Samozrejme má aj pár nevýhod – pôsobením tepla a vlhka môže dochádzať k odlepovaniu dýhy od jadra, jej odolnosť je vo väčšine prípadov nižšia ako pri masíve atď. Farebné prevedenie je dané masívnym drevom z ktorého bola dýha vyrobená. Pred použitím sa dýha morí a lakuje.

Masív : je najžiadanejší materiál používaný na výrobu nábytku a stolov. K výrobe nábytku sa používajú rôzne dreviny. Rozdiel je potom v kresbe dreva, tvrdosti atď. Najčastejšie používané drevo na výrobu stolov v našich končinách je buk, dub a orech. Je to z dôvodu že tieto dreviny sú tvrdé a zároveň dostupné. Masívne drevo sa pred použitím upravuje morením a lakovaním. Nevýhodou masívu je že drevo neustále pracuje. Pri zmene teploty, vlhkosti dochádza k jeho krúteniu, praskaniu. Preto na výrobu napríklad stolového plátu sa používa špeciálna technika, kde stolový plát je vytvorený spojením viacerých hranolov tak, aby bolo potlačené krútenie. Nevýhodou je aj to, že masív je najdrahší materíál.

 masívny stôl – celomasív, rozťahovací - materiál – buk čistý, buk jadro, dub - morenie podľa vzorkovnice - povrchová úprava : lak, lak-vosk, olej


masívny stôl – celomasív, rozťahovací
– materiál – buk čistý, buk jadro, dub
– morenie podľa vzorkovnice
– povrchová úprava : lak, lak-vosk, olej

 


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

216 813 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress